ימין ושמאל, מאבק על המציאות

cervello-destro-e-sinistro
הפעם, אין פה שיפוטיות, אני מציגה את מהות המאבק בין ימין לשמאל – שאם לא טעיתי פה בתיאור התפיסה – אף אחד לא אמור להתרעם. ימנים לא נעלבים כשמכנים אותם ימנים וגם שמאלנים לא אמורים להעלב מתיאור התפיסות שלהם
בין ימין לשמאל מתקיים רק מאבק אחד מהותי, שמפצל את עצמו לכל ביטוי במציאות כך שהוא מסדר אוטומטית את שני המחנות תמיד בניצב אלו מול אלו בכל סוגיה, קטנה כגדולה:
בבסיסו ממש, השמאל מאמין שהאדם והמציאות שלו נולדו שלמים וקרובים לשלמות- אלא שתמיד יש מישהו או משהו – שמקלקלים, מכשילים ובולמים את החברה להיות מה שהיתה אמורה להיות.
בבסיסו ממש, הימין מאמין ששום דבר לא נולד טוב ושהאחריות של האדם היא להאבק כדי לשמר את הטוב הקיים שכבר הושג על ידי האינדיוודואלים של החברה האנושית
————–
הנה כמה דוגמאות, תוכלו בקלות להמשיך לבד
שיטה כלכלית:
סוציאליזם: השפע קיים וניתן להשגה במאמץ אנושי מאוחד אלא שמישהו גורם בכוונה לחוסר שיוויון על ידי ניצול
קפיטליזם: אין שום דבר מן המוכן. צריך לעבוד קשה כדי ליצר שפע בעולם תחרותי.
———————-
שלום וביטחון:
שמאל: אם רק יסירו מהערבים את הדכאנות ויפתחו בפניהם את השפע, יעלמו הסיבות להלחם בנו
ימין: צריך לעמוד יום יום על המשמר כי יש לערבים וליהודים תוכן מהותי פוזיטיבי משלהם – הוא שגורם למלחמות
————-
זכויות אדם
שמאל: כל אדם נולד עם זכויות של כל בן אנוש ולאף אחד אסור לקחת אותן ממנו
ימין: נכון, אבל זה בכלל לא טריווילי שהזכויות האלו קיימות ואין אלוהות שמתקפת אותן. יש בני אדם וחברות שתמיד ינסו לגזול את הזכויות שלי, לשם כך יש מדינת לאום, ששומרת למצער על זכויות האזרח.
———————–
חינוך:
שמאל: זכותו של כל תלמיד להצטיין ואם יש לו לקות – צריך להתחשב בה ולהעניק לו תוספת נקודות כדי שלא יסבול מכך שיש לו חולשות שמסכלות את היכולת שלו להגיע לשיווין עם האחרים.
כך גם מי שנולד למשפחה ללא פריבילגיות – צריך ליהנות מהעדפה מתקנת
ימין: אולי זכותו של כל ילד להצטין אבל מה לעשות שלא נולדנו שווים? שלמעשה, נולדנו עם אפס יכולות וכל הצלחה היא פרי של מאמץ אישי, ולעיתים בשל פריווילגיות מולדות, כי גם המזל לא שווה. ברם, בעבודה קשה ניתן להחלץ מתוך הדטרמינזם של המזל העיוור.
——-
ביבי:
שמאל: היתה יכולה להיות מדינה למופת אם ביבי המושחת לא היה מעוור את עיני כל המעריצים החרופים שלו
ימין: כל מה שקיים לא מובן מאליו ולא טרוויאלי. העובדה שדברים מתפקדים במדינה היא תוצר של אינסוף פרטים שמנוהלים פחות או יותר במיומניות, לעיתים באופן לא מספק, לרוב באופן לא רע ובמקרים מסויימים – בגאוניות. הצרות של המדינה לא יכולות להפתר את רק נסיר את ביבי – אלא להפך – הרבה דברים שלקחנו אותם כמובנים מאליהם – עלולים בניהול גרוע לקרוס
———
חירות
שמאל: האדם נולד בן (ובת )חורין- ותמיד יש מישהו שגוזל זאת ממנו. אם רק נוותר על הצורך שלנו לגזול חירות, האחרים יעשו כמונו וכולנו נהנה מחירות ומשיוויון
ימין: האדם נולד עירום, חסר אונים וחלש. אם הוא רוצה בחירות – עליו קודם כל לדאוג לכך שיצמח להיות אדם בעל חירות – פרוייקט חיים שלמים לכשעצמו ואז גם להלחם על חירותו בכל רגע נתון מפני אלו שמבקשים להרחיב את החירות שלהם על חשבון זו שלו
————–
חברה
שמאל: אם רק נתאחד כולנו יחד, נצליח במאבק שלנו כנגד ממשלה ששומרת לעצמה את רוב ההון והשפע.
ימין: איחוד כל המאבקים נקרא "מדינה". קבוצות שונות של מאבק הן למעשה קבוצות עם אינטרסים מנוגדים – והממשלה – שתמיד יש בה כמות מסויימת של שחיתות – לא היא שבגללה קיים מחסור. המחסור הוא מצב טבעי – שבעבודה אישית של כל אחד למען השפע של עצמו – יחד נוצר שפע לכלל, שממנו ניתן להפריש גם למיעוט של חלשים בחברה שאין להם יכולת לייצר לעצמם שפע.
————–
כאמור – השמאל נוטה לדבוק ברעיון – שמשהו מסכל את המציאות ומונע ממנה להיות מהציאות הטובה שהיתה אמורה להיות. הימין מאמין שאין שום דבר שהוא מחוץ למאמץ האנושי שאותו יש לקדם, ובעיקר לשמר את ההשגים שכבר הושגו – אחרת – מתדרדרים לכאוס.
אלו הן שתי מטאפיסיקות הפוכות אלו לאלו ועל כן לא פלא – שהמאבק כה מר. זה מאבק על המציאות עצמה, ולא זכויות, כיבוש, כלכלה , אדמות או שלום- כל אלו הם רק נגזרות. תראו אם אתם יכולים להציע עוד דוגמאות.

2 תגובות בנושא “ימין ושמאל, מאבק על המציאות

הוסיפו את שלכם

  1. גלי שלום,
    דוגמאות נוספות של דיכוטומיה "ימין – שמאל":
    1. יחסים בין נשים וגברים – מלחמת מינים אצל שמאל, שאיפה להרמוניה אצל ימין.
    2. משפחה – מלחמה מתמדת של שמאל נגד משפחה הנורמטיבית, הגנת ערכים משפחטיים מסורתיים (ימין).
    3. זכוית נשים – פמיניזם מטורלל (שמאל) נגד חיזוק של שיווין ומעמד הנשים (ימין ליברלי).
    בתחום הזה ניתן להרחיב אוד ואוד.
    בברכה
    רומן

    אהבתי

  2. מעניין מאד. תומס סואל ראה את הדברים כמעט הפוך: גם השמאל וגם הימין מכירים באנוכיות האנושית כפגם מוסרי. השמאל רוצה מדינה שתתקן את האנשים (תכריח אותם לתת לפחות שכר מינימום, תפקח על מחירים, ותקים מחנות לחינוך מחדש) ואילו הימין מחפש את הדרך להפיק את המירב מהאנשים כמו שהם. זוהי פרפרזה שלי על ספרו Clash of Visions שתורגם בצורה מזעזעת ל"עימות בין השקפות).

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

בלוג בוורדפרס.קום. ערכת עיצוב: Baskerville 2 של Anders Noren.

למעלה ↑

%d בלוגרים אהבו את זה: